Agenda

Masterclass MaaS

“Het idee van MaaS is niet nieuw, maar door technologische ontwikkelingen heeft het een vlucht genomen”, vertelt Deborah Nas, hoogleraar Strategic Design for Technology-based Innovation op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. En daardoor komen allerlei nieuwe partijen op de markt. Hoe overheden daarmee om kunnen gaan, vertelt Nas u tijdens de masterclass MaaS, op 17 oktober in Amsterdam.

Ontwikkelingen in technologie gaan razendsnel en zullen de komende jaren de markt voor personenvervoer op haar kop zetten. Start-ups omarmen deze nieuwe technologieën massaal en gebruiken het om nieuwe diensten, met nieuwe business modellen, te lanceren. Er zullen nieuwe situaties ontstaan waar beleidsmakers nog niet op voorbereid zijn. Pas als je begrijpt wat er speelt, wat behoeften van de reizigers zijn en wat we de komende jaren kunnen verwachten, kun je proactief handelen. Dit is nodig om de ontwikkeling van MaaS in goed banen te leiden.

In Nederland zijn we al heel ver met MaaS op ov-vlak, vertelt Nas: alle vervoerders werken met één ov-chipkaart. Maar daardoor treedt ook de ‘wet op de remmende voorsprong’ op, zegt Nas: niet-ov-bedrijven sluiten hier lastig op aan. “Toen die techniek werd bedacht, was een fysieke kaart een goede keuze. Maar nu zou je liever iets anders kiezen. MaaS-partijen zijn webbased en willen mobiel blijven.” 

"Ik plaats het in het tijdskader en wil laten zien welke kanten MaaS op kan gaan. Daarna zoom ik in op verschillende innovaties die MaaS kunnen versnellen, de rollen die men in de keten kan innemen en de verschillende businessmodellen die daar bijhoren. Want de huidige aanbieders hebben MaaS als corebusiness, maar je kunt je afvragen wat er gebeurt als techreuzen als Google zich ermee gaan bemoeien.”

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor overheden en mensen uit het bedrijfsleven. “Na afloop gaan de deelnemers naar huis vol inspiratie en met kennis van kansen voor MaaS, waar ze wat mee kunnen in hun werk. Maar vooral: met een begrip voor gebruikers en een overzicht van alle partijen die in het speelveld actief zijn.”

 

U kunt zich hier aanmelden.

Deel dit artikel