Artikel

Parkeergarage Maarssen krikt de omgeving op

Winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen, gemeente Stichtse Vecht, werd gebouwd in de jaren zeventig en kan inmiddels gedateerd worden genoemd. Het winkelgebied kampt met leegstand. Een nieuwe parkeergarage moet hier verandering in brengen. "De parkeergarage is immers het eerste maar ook het laatste contactmoment met de klant. Die beleving blijft dus hangen."

De oude parkeergarage bij Winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen was alles wat mensen vervelend vinden aan parkeergarages. Donker en onoverzichtelijk, waardoor de bezoekers zich er onprettig en onveilig voelden. Begin dit jaar werd de betonnen kolos gesloopt. Continental Car Parks startte eind maart met de bouw van de nieuwe vijflaags parkeergarage, die in alles het tegenovergestelde is van de oude.


“We willen dat bezoekers zich prettig en veilig voelen in de parkeergarage”, begint Jeroen Drenth, commercieel directeur van Continental Car Parks. “Dat begint bij een helder ontwerp.” Dat ontwerp werd in samenwerking met Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs gemaakt. “Wij hebben het schetsontwerp vertaald naar een beeldaanbieding. Vervolgens zijn we met elkaar aan tafel gaan zitten om een optimaal ontwerp te maken wat betreft prijs en kwaliteit.” 

Daglicht

Duurzame verlichting is een van de bepalende factoren van de nieuwe garage. Door de geïntegreerde hoofddraagconstructie met slanke kolommen komt er veel daglicht naar binnen. “Hierdoor is veel minder kunstlicht nodig”, zegt Drenth. Het kunstlicht dat er brandt is ledverlichting. “Het systeem meet wanneer er licht nodig is. Op een donkere dag zal de verlichting eerder aangaan, op lichte dagen eerder uitgaan. Zo besparen we veel energie.” Licht zal ook alleen branden op de lagen waar auto’s geparkeerd staan. Met een geavanceerd Parkeer Management Systeem (PMS) van Skidata willen we bezoekers ertoe bewegen bij elkaar te gaan parkeren. Onder meer met signing en wayfinding gaan we daarvoor zorgen.”

 


Ook op andere manieren draagt de parkeergarage bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van opdrachtgever Winter Trust. Met een goed PMS wordt de uitstoot van uitlaatgassen verminderd, omdat automobilisten minder lang naar een plekje hoeven te zoeken. Het puin van de oude garage is gebruikt als fundering onder het nieuwe gebouw. En het dak van de garage is geschikt gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen. “We moeten hierover nog in gesprek met de gemeente. Een extra laag betekent natuurlijk meer hoogte. We zullen eerst bepalen wat dat betekent voor de omgeving. Maar het is in elk geval mogelijk en een wens van de opdrachtgever”, aldus Drenth.

Comfortabel parkeren

Een van de uitgangspunten van het ontwerp was dat het bezoek aan de parkeergarage zo prettig mogelijk is. Dat begint bij een goede opstelruimte waarbij de automobilist recht voor de slagboom komt te staan zonder capriolen te moeten uithalen. In de hele parkeergarage geldt eenrichtingsverkeer, wat zorgt voor duidelijkheid en veiligheid voor automobilist en voetganger. Door de schuine parkeerhavens wordt het parkeren gemakkelijk, vlot en veilig doordat iedereen op dezelfde manier door de parkeergarage gaat. Boven elke kofferbak hangt een armatuur, zodat bezoekers de boodschappen comfortabel kunnen in- en uitladen. Met speciale paden worden voetgangers naar het asymmetrische stalen hoofdtrappenhuis geleid. “Een architectonisch hoogstandje”, zegt Drenth. De hoogwaardig afgewerkte glazen voetgangersbrug leidt naar de entree van het winkelcentrum en de kantoren.

Veel doelgroepen

De nieuwe garage moet het visitekaartje van het winkelcentrum worden en speelt een belangrijke rol in het project Bisonspoor 2020 van Winter Trust, de eigenaar van het winkelcentrum. In navolging van de bouw van de parkeergarage wordt ook het Business Centre opgeknapt en wordt uiteindelijk de rest van het winkelcentrum geüpgradet. Drenth: “Het speerpunt van dit project is dat de parkeergarage veel doelgroepen bedient. Mensen die bij het Business Centre moeten zijn, of bij andere kantoren in de buurt, kunnen hier ook parkeren. Bovendien kan deze parkeergarage fungeren als P+R, want het station ligt om de hoek. Dat kan handig zijn als je naar Utrecht moet. Je parkeert de auto in garage Bisonspoor, pakt de trein naar Utrecht en als je weer terugkomt doe je nog even snel je boodschappen in het winkelcentrum.”

Reguleren gebruik

Het PMS gaat helpen bij het reguleren van het gebruik van de parkeergarage. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de garage straks vol staat met forenzen die de hele dag in Utrecht zitten. “Met het PMS kunnen we indien nodig bijsturen. Bijvoorbeeld door het aantal uren dat gratis geparkeerd mag worden aan te passen.”


De bouw van de parkeergarage moet in oktober zijn afgerond. Tegen die tijd is Continental Car Parks ook gestart met het realiseren van het Business Centre, meetingpoints and lobby. Vervolgens wacht het winkelcentrum zelf een opknapbeurt. “Er zijn veel stakeholders bij dit project betrokken”, aldus Drenth. “Het leuke is dat iedereen heel enthousiast is. De gemeente heeft al aangegeven ook de openbare ruimte in het gebied op te knappen. De bouw van de parkeergarage zorgt voor nieuw elan dat heeft direct een positief effect op de omgeving.”


Lees ook: Moderne parkeertoren verrijst in Maarssen

 

Dit artikel is verschenen in Parkeer24 02/2018

Deel dit artikel