Artikel

Voetbal is een jurysport

Parkeren bij evenementen kan een probleem zijn. Je hebt voor een korte periode veel parkeerplaatsen nodig. Waar laat je al die auto’s? Zeker op locaties waar slechts één of een enkele keer per jaar zoiets plaatsvindt kan dat een serieus probleem zijn. Een slechte organisatie heeft al snel parkeeroverlast tot gevolg.

Voor de bezoeker is parkeren echter nooit een probleem. Hij hoeft niet voor de deur te parkeren. Het hoeft ook niet gratis te zijn. Het belangrijkste is dat hij weet waar hij aan toe is. Hij wil vooraf graag weten waar hij kan parkeren. Een stuk lopen of met de pendelbus ervaart hij niet als bezwaarlijk. De bezoeker wil blijkbaar moeite doen het evenement te bezoeken. Hij heeft het er, in termen van zowel tijd als geld, voor over. Het enige wat hij ten aanzien van het parkeren vraagt is een goede organisatie. 

Maar wat als de stad het evenement is? In dat geval gedraagt een grote groep van de bezoekers zich anders. Lopen en pendelbussen zijn opeens minder populair. Ook het percentage gebruikers van het parkeerverwijssysteem valt tegen. Zeker als men ter plaatse bekend is, gaat men op zoek naar het (bekende) alternatief. 

De parkeerplek wordt belangrijker naarmate de reden van de verplaatsing minder leuk is. Als we naar een verjaardag gaan waar we geen zin in hebben, willen we de auto gratis in de straat kunnen parkeren. Als we boodschappen gaan doen parkeren we de auto het liefste aan de kassa, zodat we na het afrekenen direct kunnen wegrijden. 

De vraag is nu: wat heeft de titel van dit stuk met de inhoud te maken. He-le-maal niets dus, maar ik wil het maar gezegd hebben. Feit is wel dat de parkeeromstandigheden belangrijker worden naarmate de reden van het bezoek minder aantrekkelijk is. 

Dit artikel komt uit PARKEER24 03/2018. Lees meer van PARKEER24 in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel