Blog

Megafestivals en Haarlemmermeer: een goed huwelijk

Het festivalseizoen is weer losgebroken. Ook in Haarlemmermeer. Ieder jaar strijkt Mysteryland neer op het Floriade-terrein. Dit jaar alweer voor de 26e keer. Het evenement duurt twee dagen en de gemeente Haarlemmermeer verwacht maximaal 60.000 bezoekers, schrijft wethouder Derk Reneman.

Vooraf broeden talenten uit de hele wereld op nieuwe muziek en creaties. Steeds meer grote namen uit de kunst en cultuur laten zich in met Mysteryland waardoor er iedere keer weer een verrassend en vernieuwend programma neergezet kan worden. In een paar dagen toveren honderden creatieve geesten het terrein om tot het zo geliefde festival. Naast het festivalterrein komt een tijdelijke camping die in de komende jaren gefaseerd mag worden uitgebreid tot maximaal 25.000 gasten in 2021.

 

Het gemeentebestuur wil rustig opbouwen en kijken hoe het gaat. In de aanloop naar het festival is er veel overleg met omwonenden, natuurorganisaties, de organisator ID&T en de gemeente om te bezien of bezwaren kunnen worden weggenomen. En zo kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld samen tot een strenger gemeentelijk festivalbeleid komt en de vergunningsprocedure wordt aanscherpt. Zo is met de organisator afgesproken de camping zondagavond al te sluiten en moeten bezoekers uiterlijk 23.00 uur vertrokken zijn. Ook mogen kampeerders de camping tussentijds niet verlaten. Alles om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

 

Bezoekers die met de auto naar Mysteryland komen, kunnen rondom het gehele festivalterrein parkeren op van te voren aangegeven plaatsen. Dit wordt in goede banen geleidt door verkeersregelaars. Zij voorkomen ook dat festivalbezoekers in woonwijken parkeren en/of bezoekers worden afgezet en opgehaald in de nabijheid van het festival. Daarnaast plaatsen we wegafzettingen op zaterdag vanaf 9:00 uur en op zondag vanaf 10.00 en ’s avonds. Na afloop van het evenement worden deze weer verwijderd.

 

Er ligt een woonwijk die gedurende het festivalweekend voor bewoners slecht bereikbaar is. Voor deze bewoners realiseren we een speciale toegang. En natuurlijk, je hoort en leest vaak genoeg over klagende bewoners die zich druk maken over geluids- en parkeeroverlast. Of over wanhopige festivalorganisatoren die voor een drankvergunning van het ene gemeentelijke kastje naar de andere ambtelijke muur worden gestuurd. Maar de werkelijkheid is dat in elk geval Mysteryland en Haarlemmermeer prima met elkaar overweg kunnen. Al 26 jaar.

Door Derk Reneman. Dit artikel is verschenen in Parkeer24 03/2018.

Deel dit artikel