Nieuws

Akkoord Eindhoven Airport en BAM over afhandeling schade

Eindhoven Airport en bouwbedrijf BAM hebben een akkoord bereikt over de afhandeling van de financiële schade als gevolg van de instorting van de parkeergarage in aanbouw, 27 mei 2017. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Beide partijen nemen een deel van de directe schade voor hun rekening, laat woordvoerder Arno Pronk van BAM in het ED weten. Over de omvang van de schade en de verdeling over beide partijen, doen zij geen nadere mededelingen. Volgens BAM had het bedrijf hier in het vierde kwartaal van vorig jaar al een voorschotje op genomen, door een reserve van om en nabij 9 miljoen euro in zijn begroting hiervoor op te nemen.

 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde in het rapport ‘Bouwen aan constructieve veiligheid – Lessen uit instorting parkeergebouw Eindhoven Airport’, dat op 18 oktober 2018 werd gepubliceerd, dat de parkeergarage bij Eindhoven Airport 27 mei 2017 is ingestort doordat de vloerplaten anders werden toegepast dan gebruikelijk is, zonder dat is nagedacht over de consequenties. Als gevolg daarvan was de wapening ter hoogte van de naden van de vloer te kort. Het gebouw was bijna gereed en zou een maand later in gebruik worden genomen. 

 

BAM houdt er rekening mee dat andere partijen alsnog mede-aansprakelijk worden gesteld.  “Als dat zo is, zullen we daartoe stappen ondernemen", aldus Pronk in het ED.  “We zijn blij dat we met dit akkoord een punt kunnen zetten achter de financiële afwikkeling en we onze blik op de toekomst kunnen richten”, zegt Joost Meijs, algemeen directeur van Eindhoven Airport in het ED.

 

Anders dan eerder was gepland, wordt de nieuwe parkeergarage pas in oktober van dit jaar opgeleverd. Eerder was sprake van juni. Pronk: “De bouw van de garage ligt onder een vergrootglas als gevolg van de instorting. Bij de werkvoorbereiding hebben we meer tijd ingeruimd, in het kader van zorgvuldigheid. Die extra paar maanden zijn daarvan de logische consequentie.”

 

Deel dit artikel