Nieuws

Boete op afstand nu ook in Rotterdam

De gemeente Rotterdam is gestart met een proef waarbij controleurs op afstand, via foto's, beoordelen of automobilisten betaald hebben voor het parkeren van hun voertuig. “De controleurs hoeven hierdoor niet meer ter plaatse aanwezig te zijn en de handhaving sneller en efficiënter plaats kan vinden”, zo klinkt het vanuit de havenstad. In Amsterdam werkt de gemeente al langer met zo’n systeem.

Sinds 2015 rijden ze in Rotterdam met scanauto’s die in korte tijd grote hoeveelheden kentekens kunnen scannen in zones waar betaald parkeren geldt. Controleurs rijden op een scooter achter de auto’s aan en voeren controle uit op voertuigen waarvoor niet is betaald. Dankzij nieuwe software kunnen de handhavers de controle straks ook uit uitvoeren op kantoor.

Foto’s

Als een scanauto registreert dat er niet betaald is voor het parkeren, maakt deze automatisch foto’s die worden doorgestuurd naar de centrale. Daar beoordelen de controleurs of een parkeerboete wordt uitgegeven. Bij twijfel rijdt er alsnog een controleur naar het voertuig toe. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer op de foto’s is te zien dat de bestuurder in het voertuig zit. Deze toepassing zorgt ervoor dat er sneller en meer voertuigen gecontroleerd kunnen worden. "Daarnaast zullen controleurs minder aan agressie en beledigingen blootgesteld worden", zegt de gemeente Rotterdam. De pilot loopt tot mei 2020.

Amsterdam

Ook in Amsterdam hoeft geen handhaver meer ter plaatse te komen om foutparkeerders op te sporen. De gemeente Amsterdam deed een proef met het op afstand uitdelen van boetes. Die was uiteindelijk zo succesvol, dat het inmiddels de standaard werkwijze is geworden.

 

Deel dit artikel