Nieuws

Hoge Raad: geen btw-factuur nodig voor straatparkeren

De Hoge Raad oordeelt in twee procedures over naheffingsaanslagen parkeerbelasting dat een gemeente niet verplicht kan worden om een btw-factuur uit te reiken. Ook hoeft volgens de HR de verordening parkeerbelasting niet te vermelden of een btw-bedrag is inbegrepen in het parkeertarief. Dit meldt de Vereniging voor Nederlandse Gemeentern (VNG).

De HR laat in het midden of straatparkeren onderworpen is aan btw.

Aanleiding

Beide procedures zijn vergelijkbaar. Zo had een ondernemer in het ene geval een naheffingsaanslag ontvangen van 57,60 euro (1,60 euro belasting en 56 euro kosten) voor parkeren op de openbare weg. Hij ging in bezwaar en stelde dat de gemeente over de nageheven parkeerbelasting btw in rekening had moeten brengen en een factuur met btw had moeten uitreiken omdat de gemeente in concurrentie was getreden met exploitanten van lokale parkeergarages.

Conclusie: belang gemeenten

De HR beslist nu dus dat de gemeente geen factuur met btw hoeft uit te reiken. Het bestaande beleid van de fiscus is dat gemeenten voor het straatparkeren niet als btw-ondernemer worden aangemerkt. De beslissing van de HR brengt hierin vooralsnog geen verandering. Gemeenten kunnen voor het parkeren op de openbare weg parkeerbelasting blijven heffen zonder hierover btw in rekening te brengen en af te dragen. Ook is het niet nodig de verordening parkeerbelasting aan te passen.

Deel dit artikel