Nieuws

Pop-up fietsenstalling erg in trek

Gebieden die tijdelijk te kampen hebben met een overaanbod aan fietsen, worden steeds vaker ingericht als pop-up fietsenstalling. Voorbeelden hiervan zijn de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en de Grote Markt in Groningen.

Stukjes straat op de Albert Cuypmarkt  zijnop donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond ingericht als pop-up fietsenstalling vanaf 20.30 uur. De fietsenstalling bestaat uit twee vakken. Eerst werden ze aangegeven met witte lijnen, maar inmiddels worden ledstrips in de grond gebruikt, in combinatie met verwijzingsprojectie op het kruispunt.


De fietsen kunnen nergens aan worden vastgezet, zodat de fietsen makkelijk aan de kant kunnen wanneer de marktkoopman zijn kraam op gaat zetten, zo schrijft Fietsberaad. Gemiddeld staan er zo’n 100 tot 150 fietsen, die de volgende ochtend allemaal weg zijn.

Op de Grote Markt in Groningen zijn de parkeervakken voor fietsen aangegeven met krijtverf. Er is plaats voor zo’n 700 tot 800 fietsen. Zogenaamde rode lokfietsen geven (rood gespoten fietswrakken) de plaats van de stalling aan. De lokfietsen worden aan het begin van de avond geplaatst om fietsen te ‘lokken’ en om de rij te markeren. Om 6.00 uur moet de Grote Markt leeg zijn voor de markt.

Deel dit artikel