Nieuws

Inzet scanauto Alphen a/d Rijn succesvol

De scanauto voor betaald parkeren rijdt inmiddels twee maanden door Alphen aan den Rijn. De gemeente geeft aan dat de inzet succesvol is. De grotere pakkans zorgt voor een hogere betalingsbereidheid, zo klinkt het vanuit de gemeente.

“In december 2018 schreven we 538 naheffingsaanslagen uit. In december 2019 waren dit er 1353”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Vóór de komst van de scanauto zaten we meestal wel rond die 500 naheffingsaanslagen. De scanauto zorgt dus voor een enorme toename van het aantal naheffingsaanslagen. De hoop is dat dit minder wordt en de betalingsgraad omhoog gaat. Die was in 2019 namelijk 72 procent.”

Hogere betalingsbereidheid

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze de betalingsbereidheid in gebieden met betaald parkeren willen laten stijgen. Daarom heeft de gemeente in december besloten om de scanauto in te zetten. “We hebben niet als doel om naheffingsaanslagen uit te schrijven. Met het inzetten van de scanauto willen we juist de betalingsgraad omhoog krijgen. Van de bezoekers betaalde in 2019 gemiddeld 72 procent parkeerkosten.”

De gemeente overweegt het gebied waar de scanauto rondrijdt later dit jaar uit te breiden. Het is de bedoeling later dit jaar ook in de blauwe zones (Kerk & Zanen, Anna van Burenlaan) en vergunningengebieden (Cornelis de Vlamingstraat, Aïdaplein/Carmenplein) met de scanauto gehandhaafd gaat worden.

Deel dit artikel