Nieuws

Zecc ontwerpt 'groene' parkeergarage met P+R in Leidsche Rijn Utrecht.

In Leidsche Rijn Centrum Utrecht bouwt BAM Bouw en Techniek een parkeergebouw met P+R faciliteiten. Met een vloeroppervlak van circa 20.500 vierkante meter biedt het gebouw - een ontwerp van Zecc Architecten - plaats aan 620 voertuigen waarvan 50 voor de P+R.

De parkeergarage met P+R  is gesitueerd naast de verkeerstunnel van de A2, in de nabijheid van het trein- en busstation Utrecht Leidsche Rijn. Vanaf de P+R is het eenvoudig overstappen op het OV-netwerk. Het gebouw krijgt drie entrees voor auto’s en wordt vanuit verschillende kanten benaderbaar. De gevel aan het Berlijnplein bevat een hoge plint voor horeca of retail. Totaal kent het gebouw 8 parkeerlagen met grote kolomvrije vloervelden.

Duurzaamheid

De te bouwen parkeergarage in Leidsche Rijn Centrum zal gebouwd worden met duurzame materialen. Op de bovenste verdieping wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het dak krijgt langs de randen een groene berm met in de hoek een vogel (de Snip) van ongeveer 3 meter hoog. Het kunstwerk wordt gemaakt door kunstenaars Pietertje van Splunter en Zeger Reyers.

Flexibiliteit

Mocht er meer parkeerruimte nodig zal zijn, dan is het mogelijk om de parkeergarage met maximaal twee bouwlagen (180 voertuigen) uit te breiden. In de toekomst is het zelfs denkbaar dat het gebouw kan worden getransformeerd tot een andere functie. BAM Bouw en Techniek – Regio Midden is verantwoordelijk voor de integrale – zowel bouwkundig als installatietechnisch – realisatie van het parkeergebouw.
 
BAM start in augustus met de uitvoering van haar opdracht en de oplevering van het gebouw staat gepland in het najaar van 2020.  



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel