Nieuws

Drie opties voor parkeergarage Koningsplein in Tilburg

Op zijn vroegst eind 2019 neemt de gemeente Tilburg een beslissing over de herinrichting van het Koningsplein in de binnenstad. Daarbij zijn er voor de huidige parkeergarage drie opties. Handhaving, halvering van de capaciteit en het verdwijnen van de garage.

De kale stenen vlakte van het Koningsplein is al vele jaren een doorn in het oog van veel Tilburgers. Alleen tijdens de weekmarkt en de Tilburgse Kermis is het er druk. Bij het Koningsplein moeten drie partijen het eens worden: de gemeente Tilburg, vastgoedbelegger Amvest en Woningstichting TBV Wonen. 


De gemeente wenst een intiemer stedelijk plein met een eigen identiteit, losgemaakt van het kernwinkelgebied, dat onderdeel wordt van de groen-blauwe zuidstrook met o.a. Piushaven en wil daartoe het huidige plein transformeren naar stedelijk woongebied. Amvest is eigenaar van het appartementencomplex met de winkelruimten eronder en de maisonnettes erboven aan het Koningsplein.


Amvest wil haar complex vervangen door minimaal 125 huurappartementen in de vrije sector. Halverwege 2016 heeft Amvest contact opgenomen met Woningstichting TBV Wonen, eigenaar van het naastgelegen appartementencomplex, met de wens om te kijken naar mogelijkheden om de woongebouwen van beide eigenaren en daarbij ook het Koningsplein zelf te ontwikkelen. TBV Wonen overweegt of ze haar 150 sociale huurappartementen wil vervangen door nieuwbouw of renoveren.

 

De drie partijen hebben AWG Architecten nu drie opties laten uitwerken, waarvoor elke partij 175.000 euro op tafel legde. Ten aanzien van parkeren is voor de gemeente het uitgangspunt dat een afname aan parkeercapaciteit (halveren of opheffen) op een andere plek in de binnenstad wordt gecompenseerd.

Deel dit artikel