Nieuws

Mobiel parkeren straks ook in parkeergarages mogelijk

Het SHPV is bezig om mobiel parkeren ook in parkeergarages mogelijk te maken. Dat vertelt Maddy van Bilsen, directeur van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), in een interview in het komend nummer van het vakblad Parkeer24, dat medio november verschijnt.

Van Bilsen: “We willen beginnen met gemeentelijke garages, dus garages waarvan de gemeenten zelf de exploitant zijn.” Het SHPV wil in het laatste kwartaal van 2018 testen in een aantal gemeenten – onder andere Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Breda –  met verschillende PMS-leveranciers en providers. Doel is om mobiel betalen vervolgens in 2019 verder over de Nederlandse garages uit te rollen. “Dat kost tijd, want de gemeente moet de PMS-leverancier (van slagboom en parkeerautomaat) de opdracht geven om mobiel betalen mogelijk te maken. Dat vergt technische aanpassingen bij de leverancier. SHPV is klaar voor deze volgende stap: we hebben naast het NPR een koppelsysteem – de verwijsindex – waarmee we de data kunnen verwerken.”

Inburgering van mobiel parkeren in parkeergarages 

Van Bilsen hoopt dat binnen enkele jaren mobiel parkeren in parkeergarages volkomen ingeburgerd is en dat de data ervan net zo in het NPR is opgenomen als die van straatparkeren. Daarbij sluit ze haar ogen niet voor de hobbels die nog te nemen zijn: “Bij kentekenregistratie, nodig voor mobiel parkeren, moeten camera’s bij de garage worden aangebracht. Dat betekent wel een investering. Ook ben ik benieuwd hoe de parkeerder deze nieuwe vorm van betalen in de garage gaat ervaren. De verwachting is dat alle providers ook deze vorm van parkeren op een gebruiksvriendelijke manier voor hun klanten gaan faciliteren. Mooi toch als de klant zelf – net als op straat – in de garage kan bepalen via welke provider hij wil betalen”, aldus Van Bilsen.

 

Nooit meer een nummer van Parkeer24 missen? Maak nu een persoonlijk lidmaatschap aan (Standaard of Premium) of neem een PRO bedrijfslidmaatschap.

Deel dit artikel