Nieuws

Groningen en Drenthe investeren in duurzame laadpalen

De provincies Groningen en Drenthe laten 1000 openbare laadpalen plaatsen, beheren en onderhouden. De laadpalen van Allego worden voorzien van 100 procent duurzame, in Nederland opgewekte energie. E-rijders kunnen zelf bepalen welke leverancier de stroom van de laadpalen levert.

Elektrische auto's dragen bij aan een schone lucht, minder co2-uitstoot en minder geluidsoverlast. Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee ook de behoefte aan openbare laadpalen. “Door het vergroten van het aantal publiek toegankelijke laadpalen stimuleren we de omslag naar elektrisch rijden. Zo maken we het vervoer in onze provincies groener en slimmer”, zo klinkt het vanuit het noorden. De 1000 laadpalen worden de komende drie jaar geplaatst.

Eigen energieleverancier

Door de keuze voor 100 procent duurzame zon- en windenergie dragen de laadpalen bij aan de energietransitie. Bijzonder aan deze aanbesteding is de vrije leverancierskeuze. Vanaf eind dit jaar kunnen elektrische rijders hun eigen energieleverancier kiezen, gekoppeld aan hun laadpas. Door slimme technologie in de toekomstbestendige laadpalen kan elke energieleverancier straks stroom leveren aan zijn klanten via een eigen laadpas. Daarmee krijgen e-rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van de lokale energiecoöperatie. Deze innovatie wordt eind 2019 geïntroduceerd.

Laadpaal aanvragen

Inwoners van de deelnemende gemeenten zonder eigen oprit kunnen vanaf 1 juli een laadpaal aanvragen voor een elektrische auto. Ook forenzen die een e-auto op straat moeten parkeren kunnen een laadpaal aanvragen. De laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan, altijd op loopafstand van de woning of het bedrijf. 

Samenwerking

Eind 2017 tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls de 'Green Deal Laadpalen' tijdens de Klimaattop Noord-Nederland. Inmiddels zijn hier ook 21 Groningse en Drentse gemeenten bij aangesloten. In de provincie Groningen doen mee de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde. In Drenthe zijn dat de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

Deel dit artikel