Nieuws

Bijna een derde verkochte auto's in 2018 in Noorwegen elektrisch

Bijna een derde (31,2 procent) van de verkochte auto’s in 2018 in Noorwegen was volledig elektrisch. Daarmee is het Scandinavische land niet alleen mondiaal koploper, maar ook hard op weg naar het doel om in 2025 de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen te beëindigen.

De cijfers zijn afkomstig van de Norwegian Road Federation (NRF) en werden door Oeyvind Solberg Thorsen, hoofd van de NRF, bekend gemaakt tijdens een conferentie. Het aandeel betekent een 50 procent stijging ten opzichte van 2017 toen het aandeel van volledig elektrische auto’s 20,8 procent was. En bijna een verzesvoudiging ten opzichte van 2013, toen het slechts 5,5 procent was.

 

In 2018 steeg de verkoop van volledig elektrische auto’s in Noorwegen met 40 procent. Tegelijkertijd daalde de verkoop van dieselmodellen 28 procent, van benzineauto’s 17 procent en van niet-inplugbare hybride auto’s 20 procent.

 

Toch wil Thorsen niet te vroeg juichen. Hij waarschuwt dat in 2018 nog altijd ruim tweederde van de verkochte auto’s in Nederland geheel of gedeeltelijk op fossiele brandstoffen reed.

Deel dit artikel