Nieuws

'Parkeerplaatsen onveilig voor kinderen door slecht toezicht'

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat er op parkeerplaatsen te weinig toezicht is op kinderen door volwassenen. “Het toezicht van volwassenen op kinderen op een parkeerplaats is slecht, wat aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich meebrengt.”

Een studie van de Universiteit van Alabama in Birmingham (UAB) toont een alarmerende behoefte aan toezicht door volwassenen op parkeerterreinen. 67 procent van de kinderen had op een bepaald moment geen toezicht tussen de parkeerplaats van het voertuig en het binnentreden van bijvoorbeeld een gebouw. "Kinderen zijn onvoorspelbaar", zei David Schwebel, decaan voor onderzoek aan het UAB College of Arts and Sciences. “De veiligheidsrisico's op parkeerplaatsen zijn al gevaarlijk. We hebben vastgesteld dat ouders op deze plaatsen minder aandacht aan hun kinderen besteden, waardoor het risico nog groter wordt.”

Buiten bereik

De studie, gepubliceerd in het Journal of Safety Research, observeerde 124 kinderen in de leeftijd van 2-10 jaar en hun volwassen begeleiders terwijl ze een parkeerplaats overstaken. Hoewel de meerderheid van de kinderen geen toezicht heeft, bleek uit het onderzoek ook dat 88,9 procent van de kinderen op een parkeerplaats buiten het bereik van een volwassene is. En meer dan de helft van de waargenomen kinderen verliet het voertuig vóór de volwassene.

‘Veilig voelen’

Onderzoekers geloven dat de perceptie van risico vermindert op bekende, vertrouwde locaties, omdat volwassenen en kinderen zich 'veilig' voelen. Jenni Rouse, een promovendus aan de UAB-afdeling Psychologie, legt uit dat volwassenen en kinderen mogelijk geen risico's op parkeerplaatsen zien omdat voertuigen langzamer rijden, letselpercentages als lager worden ervaren in deze omgeving en er een gretigheid is om op de plaats van bestemming te komen. Er zijn echter verschillende afleidingen, zoals mobiele telefoons, en er is een overdracht van verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige omgeving van de voetganger naar de bestuurder. “Het toezicht van volwassenen op kinderen op een parkeerplaats is blijkbaar slecht, wat aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich meebrengt”, zegt Rouse. “


Lees hier het hele artikel (Engels)

Deel dit artikel