Nieuws

Energieneutrale P+R op station Driebergen-Zeist

Onderdeel van de vernieuwde stationsomgeving van NS-station Driebergen-Zeist, is de energieneutrale P+R-garage. Deze biedt plek aan 592 auto’s en is van natuurlijke materialen is gebouwd. 13 november gaat de garage open.

Ontwikkelaars Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks wonnen met het ontwerp de design & build prijsvraag van NS-stations. Het ontwerp is ingepast in de natuurrijke omgeving en volledig gebouwd van natuurlijk materiaal. Door zijn ronde vormen voegt de parkeergarage zich perfect in de nieuwe stationsomgeving van Driebergen-Zeist.

Beperkte hoogte

Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperkte bouwhoogte van 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.

Welkom

Speciale aandacht is uitgegaan naar de vormgeving van het hoofdtrappenhuis. Deze heeft een directe visuele verbinding met het station, maar moet bij binnenkomst ook een welkomsgevoel geven. De hal refereert naar de verschillende landhuizen in de omgeving, die doorgaans van een grote doorgaande bordestrap voorzien zijn. Het karakteristieke spel van houten lamellen is doorgetrokken in het interieur. De entree is overzichtelijk, transparant en herkenbaar en breekt met de schaal van de achterliggende massa.

Duurzaam

Een andere belangrijke peiler, is duurzaamheid. De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken.


Het ontwikkelde installatie-energieconcept zal op basis van normaal gebruik over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekken als dat het verbruikt. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt. 

Deel dit artikel