Nieuws

Eerste twee uur gratis parkeren in centrumgarage Geleen moet blijven

De eerste twee uur parkeren in de Marktgarage van Geleen moet gratis blijven. Daarom is de facebookpagina ‘Winkelen in Geleen’ een handtekeningenactie gestart die in enkele dagen al bijna 1600 keer ondertekend is.

De gemeente besloot in november 2018 om per 1 januari 2019 de eerste twee uur parkeren in de Marktgarage van Geleen van zondag tot en met vrijdag niet langer gratis te maken. Bovendien werd het uurtarief met 50 cent verhoogd, van 1,40 euro per uur naar 1,90 euro per uur. Volgens de opstellers van de petitie heeft onderzoek uitgewezen dat er hierdoor 20% minder bezoekers naar het centrum komen met als gevolg 30% minder omzet.

 

Ook Nico Thomas, voorzitter Centrummanagement Geleen, vindt dat de gemeente de wijzigingen in het parkeerbeleid voor Geleen moet terugdraaien. Hij noemt daarvoor verschillende argumenten:

-          Volgens Locatus, marktleider op het gebied van retailinformatie in de Benelux, is de winkelleegstand in Geleen met 24,8 procent het hoogste van heel Nederland.

-          Het centrum van Geleen heeft stevig te duchten van enkele sterke wijkwinkelcentra, waar klanten gratis kunnen parkeren, en van omliggende grote winkelcentra, zoals Makado in Beek, waar het parkeren ook gratis is.

-          Daarnaast is er de stijgende OZB, het verlagen van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte en het temporiseren dan wel schrappen van nieuwe investeringen, terwijl het centrum van Geleen eigenlijk direct een stevige nieuwe impuls nodig heeft.

 

Het Geleense Centrummanagement stelt verder voor dat de gemeente onderzoek doet naar de mogelijkheid om met gedifferentieerde parkeertarieven te gaan werken. Daarbij moet het tarief worden gekoppeld aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Parkeren in het centrum van Sittard, dat volgens Thomas meer te bieden heeft dan het centrum van Geleen, zou daarom duurder moeten zijn dan parkeren in het centrum van Geleen. Het tarief van 1,90 euro voor een uur parkeren in Geleen is veel te hoog, aldus het Geleense Centrummanagement. Het komt volgens hem heel dicht bij het tarief van Maastricht. Daar variëren de parkeertarieven van 2,22 euro tot 3,53 euro per uur.

Deel dit artikel