Nieuws

Light as a Service en LED voor Piet Hein-garage

De gemeente Amsterdam gaat circulaire verlichting toepassen in de Piet Hein-garage in stadsdeel Oost naast het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Scheepvaartmuseum. De gemeente koopt daarom geen lampen in maar Light as a Service.

De Piet Hein garage heeft 570 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. De garage werd verlicht door ruim 500 armaturen met klassieke tl-verlichting, samen verantwoordelijk voor een energieverbruik van ruim 600.000 kWh per jaar. De gemeente is eigenaar en beheerder van de garage.

 

Verduurzaming verlichting

Eind 2017 is een aanbesteding aangekondigd voor de verduurzaming van de verlichting in de Piet Heingarage. Naast circulariteit woog ook maatschappelijke meerwaarde in de vorm van social return mee in de gunning. Lumeco, een verlichtingsbedrijf en Social Enterprise, heeft deze aanbesteding gewonnen door circulaire verlichting met een looptijd van 10 jaar aan te bieden. Met ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verduurzamen zij verlichting in bestaande bouw.

 

De klassieke tl-verlichting wordt nu vervangen door speciaal ontwikkelde richtbare LED verlichting toegepast. De armaturen zijn voorzien van Samsung LED en OSRAM LED drivers met een minimale levensduur van 100.000 uur. De verlichting levert, gecombineerd met lichtmanagement, niet alleen een besparing op van 70 procent, maar verhoogt ook het comfort en de veiligheid in de garage.

 

Sensoren

Het verlichtingssysteem wordt volledig aangestuurd door sensoren. Door middel van Encelium, een lichtmanagementsysteem van OSRAM, zal de lichtsituatie en het verbruik gemonitord en geoptimaliseerd worden. De armaturen zijn volledig modulair. Hierdoor zijn alle componenten vervangbaar. Ook kunnen de armaturen in de toekomst worden voorzien van nieuwe LED strips. Zo wordt de technische levensduur gemaximaliseerd met minimale afvalstroom. De oude LED strips worden dan gerecycled.

 

Light as a Service in de Piet Hein-garage komt ook aan de orde in de rubriek Garagenieuws van het februarinummer van Parkeer24, dat gewijd is aan parkeren en gebiedsontwikkeling. Wilt u geen nummer missen van Parkeer24? Abonneer u hier. 

 

Deel dit artikel