Nieuws

Bouwbedrijf wist van scheuren in garagevloer

Uit onderzoek van adviesbureau Hageman blijkt, dat bouwbedrijf BAM al wist van scheuren in de vloer van de parkeergarage van Eindhoven Airport. Het bouwbedrijf en de constructeur besloten dat ‘cosmetisch ingrijpen’ genoeg was.

Een projectleider van BAM bracht om 27 maart 2017 al verslag per e-mail uit bij twee collega’s over de scheurtjes in de vloer, schrijft het Eindhovens Dagblad. Hij constateerde dat de scheuren ontstonden door het gewicht van de vloerdelen.


Ook schreef hij de oorzaak niet te kunnen bepalen en daardoor voor te stellen het geheel ‘cosmetisch te herstellen’. Twee maanden later, op 27 mei 2017, stortte de in aanbouw zijnde parkeergarage in vanwege de zwakke vloerconstructie. Inmiddels is besloten dat de gehele constructie gesloopt en herbouwd gaat worden.


Lees ook: Sloop en nieuwbouw op Eindhoven Airport


BAM bevestigt dat er uiteindelijk werd gekozen voor cosmetische ingrepen. Volgens een woordvoerder waren de scheuren zo gering, dat nader onderzoek niet nodig was. “Of dat met de kennis van nu ook een plausibele conclusie is, is aan anderen om te bepalen", zegt de woordvoerder. 

Reacties

In actualiteitenprogramma EenVandaag zegt constructie-expert Jan Font Freide van Royal HaskoningDHV, dat de signalen tot verder onderzoek en onmiddelijke ontruiming van het gebouw hadden moeten leiden. 


Rob Plug van vloerleverancier Bubbledeck laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat BAM extra onderzoek van de hand deed, omdat de bouw dan vertraging zou oplopen. Dat sluit aan bij het verhaal dat Ton van Beek van kwaliteitsborger SKG-IKOB deed in Stedebouw&Architectuur. “Bouwen is tegenwoordig niet alleen maar bouwen, het is een industrieel proces”, zegt hij daar.


Lees ook: Een gebouw stort niet in door één constructiefout

Deel dit artikel