Nieuws

Innovatieve 'Vehicle-to-Grid' laadpaal goedgekeurd door netbeheerders

De ‘Vehicle-to- Grid’ laadpaal- waarmee elektrische auto’s uit de zon opgewekte elektriciteit zowel kan opladen als opslaan- is door netbeheerders goedgekeurd en opgenomen in het Register van Goedgekeurde Laadpalen van ElaadNL, meldt ElaadNL.

Maximale vermogen

In maart dit jaar werden in de Utrechtse wijk Lombok bijna twintig Vehicle- to-grid’ laadpalen geplaatst. Daarmee is de weg ingeslagen naar een regionaal energiesysteem, zo schrijft ElaadNL. De laadpaal van General Electric is nu de eerste laadpaal met 3x6A netaansluiting die door netbeheerders is goedgekeurd. De 3x6A van de laadpaal maakt het mogelijk om twee auto’s tegelijkertijd op maximaal vermogen op te laten en te ontladen. Bij pieken in duurzame energieopwerking kan de laadpaal auto’s op maximale vermogen opladen en- als de vraag hoger is dan het duurzame aanbod- ontladen. Dit maakt de laadpaal flexibel in gebruik op het net.


Duurzame energieopslag

Met de Vehicle-to-Grid laadpaal is het mogelijk steeds grotere batterijen in elektrische auto’s in te zetten om zonne-energie op te slaan. Op deze manier wordt er ingespeeld op de uitdaging van duurzame energieopslag.

 

Landelijk toegankelijk

Vehicle-to-Grid is een initiatief van een consortium van de gemeente Utrecht, netbeheerder Stedin, General Electric Benelux, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht en LomboXnet. In samenwerking  met ElaadNL wordt er nu onderzocht of er voor de ‘Vehicle-to-Grid’ een standaard protocol te ontwikkelen is zodat het ook landelijk voor automobilisten met elektrische auto’s toegankelijk wordt. 

 

Bron:  ElaadNL

 

Deel dit artikel