Nieuws

Parkeernieuws weekoverzicht: Katwijk en Lelystad

Wekelijks brengen wij lokaal parkeernieuws uit den lande. Deze week betaald parkeren in Katwijk en gratis parkeren in Lelystad.

Er moet twintig miljoen bezuinigd worden in Katwijk. Nu het college geld te kort komt, is de gemeente van plan om parkeergeld te innen op zondag. Het leek een hangijzer te worden in het kerkelijke Katwijk, maar nu het CDA heeft aangegeven geen moeite te hebben met de plannen, is er een meerderheid in de raad. “Ik begrijp het wel, zeker met mooi weer is de parkeerdruk op zondag rond de boulevard erg hoog. Maar er zijn ook mensen die er principieel op tegen zijn om geld uit te geven op zondag. En dat moeten ze dan toch doen, als ze met de auto naar de kerk komen”, zegt Jaap Kuijt, scriba van de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee in Trouw.

Eerste uur gratis of niet? 

In Lelystad wordt er gedubd over gratis parkeren. De ondernemersvereniging Hart van Lelystad heeft er geld voor over om ervoor te zorgen dat het eerste uur parkeren in het centrum gratis is. Dat maakt het voor de partijen niet makkelijker op. De raad moet een keuze maken uit twee opties. Het eerste voorstel is van de ondernemingsvereniging; eerste uur gratis parkeren, vervolgens een uurtarief van 2 euro en de prijzen voor abonnementen en vergunningen voor bewoners en bedrijven worden duurder. “Die maatregelen zorgen voor veel politieke weerstand. Maar het feit dat ondernemers ook zelf in de buidel willen tasten, neemt weer een deel van die weerstand weg”, schrijft Flevo Post. De tweede keuze is overal in het centrum hetzelfde tarief voor betaald parkeren van 1,60 euro. De gemeenteraad praat binnenkort verder over de plannen.

Deel dit artikel