Nieuws

In geparkeerde truck 'wonen' mag niet meer

Eind 2017 bepaalde het Europees Hof van Justitie dat het voor vrachtwagenchauffeurs niet meer is toegestaan om hun weekendrust in de truckcabine door te brengen. In januari wordt actief geflyerd om de (veelal Oost-Europese) vrachtwagenchauffeurs op deze nieuwe regel te wijzen.

Minister Van Nieuwenhuizen deelde zondag 14 januari folders uit langs de A16, om de overnachtende truckers te informeren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gebruikt januari als overgangsmaand, maar gaat vanaf februari strenger handhaven en boetes uitdelen. Als vrachtwagenchauffeurs hun verplichte weekendrust wel in hun cabine doorbrengen, riskeert de werkgever een boete van 1500 euro.

Eenduidigheid

In Duitsland en België gold het verbod al langer, waardoor veel vrachtwagenchauffeurs in Nederland hun weekendrust pakten. Op verzoek van de Belgische Raad van State deed het Europees Hof  onderzoek naar de kwestie en besloot tot deze maatregel, om uitbuiting van chauffeurs te voorkomen.


Het doorbrengen van de wekelijkse rusttijd van 45 uur in de cabine druist in tegen het doel van de wetgeving om de arbeidsomstandigheden van bestuurders te verbeteren. Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste 11 uur wel in de cabine doorbrengen, mits de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

Deel dit artikel