Nieuws

Zoetermeer en De Bilt willen ook laadpaal met openbare AED

Steeds meer gemeenten willen net als Delft een laadpaal voor elektrisch rijden met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Delft had op 17 juli de wereldprimeur, nu pleiten ook politieke partijen in Zoetermeer en De Bilt voor een laadpaal met openbare AED.

In Zoetermeer stelde de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) op 30 juli schriftelijke vragen over de kwestie. Zo wil LHN weten of het concept van Delft ook in Zoetermeer kan worden uitgerold. De Hartstichting gaf aan dat Zoetermeer 65 24/7 toegankelijke AED’s nodig heeft. Momenteel heeft Zoetermeer 61 AED’s, waarvan 32 in beheer zijn van bedrijven en particulieren, waardoor ze niet op elk uur van de dag beschikbaar zijn. De LHN wil dat Zoetermeer in overleg gaat met de gemeente Delft, City AED (de ontwikkelaars van het concept) en zonodig met de Hartstichting en zorgverzekeraars.

 

In De Bilt heeft GroenLinks het deze week opgepakt. Zij willen dat de gemeente in gesprek gaat met de Stichting Hartslag De Bilt en City AED.

 

Marcel Mattijssen, oprichter en CEO van City AED, is inmiddels ook al benaderd door Rotterdam, Den Haag en Nieuwegein. Hij zou er een groot voorstander van zijn als voortaan elke openbare laadpaal met een AED wordt uitgerust. “De gewenste dekkingsgraad van openbare laadpalen sluit namelijk precies aan bij de gewenste dekkingsgraad van 24/7 toegankelijke AED’s. Uitgangspunt van de AED’s is namelijk dat ze binnen zes minuten worden toegepast bij mensen die door een hartstilstand worden getroffen. De overlevingskans neemt dan volgens de Hartstichting met 94 procent toe.”

 

Een laadpaal met openbare AED kost naar schatting 2000 euro. De AED bij de laadpaal functioneert door de ingebouwde accu zelfstandig mocht bijvoorbeeld de stroom uitvallen. Mattijssen rekent voor wat een dekkend systeem van 24/7 AED’s kost en oplevert: “Het scheelt volgens de Hartstichting jaarlijks 2500 (!) doden en kost 60 cent per inwoner per jaar.”

 

Inmiddels heeft City AED ook een systeem ontwikkeld om AED’s te koppelen aan openbare parkeerautomaten. Hij nodigt de leveranciers en exploitanten van harte uit om contact met hem op te nemen, zodat ook zij een levensreddende bijdrage kunnen gaan leveren.

 

Voor informatie: www.aedpaal.nl

 

 

Deel dit artikel