Nieuws

Rotterdam lanceert app voor vrije parkeerplek

Om het parkeerprobleem in het noorderlijke deel van Blijdorp en Bergpolder (parkeersector 72) aan te pakken, gaat de gemeente Rotterdam actuele parkeerinformatie met de bewoners delen. Via een app kunnen zij zien waar er in de wijk een vrije parkeerplaats te vinden is.

Deze innovatieve oplossing is bedacht in samenspraak met start up bedrijf Parkeagle. In totaal zal Parkeagle 450 slimme parkeersensoren plaatsen op parkeerplaatsen in een gedeelte van parkeersector 72. Deze slimme parkeersensoren zijn draadloos en worden aan het wegdek bevestigd. De sensoren communiceren met ontvangers (gateways) die aan lantaarnpalen in de wijk worden opgehangen. Deze gateways sturen de bezettingsdata door naar het internet zodat u op uw mobiele applicatie real-time kunt zien waar de beschikbare parkeerplaatsen zich bevinden. 

Vergunninghouders

In parkeersector 72, een gewilde wijk, ervaren bewoners en ondernemers problemen met het parkeren van de auto. In dit gebied zijn de afgelopen jaren meerdere keren de betaald parkeertijden aangepast. Dit heeft niet tot een betere parkeersituatie geleid. Parkeagle zal 1.000 vergunninghouders voorzien van een mobiele applicatie waarin zij real-time de vrije parkeerplaatsen kunnen vinden.

Proef

Het gaat om een kleinschalige proef om het effect van de maatregel in kaart te brengen en te toetsen of vergunninghouders daadwerkelijk zijn gebaat bij de oplossing. 'Met deze proef (vanaf 2 juli 13 maanden lang) beogen wij het aantal gereden kilometers in de wijk drastisch te reduceren, de CO2 en fijnstof uitstoot te verminderen en zo de leefbaarheid in de wijk te verhogen', stelt Parkeagle. 

Deel dit artikel