Nieuws

Parkeernieuws weekoverzicht: Assen, Velp en Hengelo

Wekelijks brengen wij lokaal parkeernieuws uit den lande. Deze week nieuws uit Assen, gratis parkeren in Velp en klantvriendelijk parkeren in Hengelo.

Het parkeerbeleid was altijd een heet hangijzer in de Drentse hoofdstad. Zeker toen de gemeente Assen samen met binnenstadondernemers besloot om de parkeertarieven te verhogen op het Veenmarktterrein, waar altijd de auto gratis kon worden geparkeerd. “Consumenten spraken er schande van en lieten luidkeels horen dat zij het Asser centrum in de ban deden”, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Winkeliers vonden het parkeertarief te hoog. Nu blijkt dat het tarief, in vergelijking met steden van dezelfde grootte, best schappelijk is. De rust is inmiddels wedergekeerd, zo blijkt uit een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij slechts een handjevol burgers aanwezig was.

‘Gratis bier weggeven’

In Velp wil de gemeente Rheden betaald parkeren afschaffen. “Het is klantvriendelijker en duidelijker, vindt het college. Onder de bevolking is een breed draagvlak”, zo schrijft Omroep Gelderland. De oppositiepartijen vinden het maar ‘gratis bier weggeven’. De gemeente loopt door de maatregel 67 duizend euro aan parkeerinkomsten mis. Fractievoorzitter Tim Endeveld van GroenLinks is duidelijk over de maatregel. Hij noemt 'de timing van dit cadeau zeer bizar'. “Het is gratis bier weggeven en daarna kijken we weer verder. Maar er kan nu 60.000 euro minder naar huishoudelijke hulp of jeugdzorg”, aldus Endeveld.

Klantvriendelijker parkeren

Het nieuwe parkeerplan van de gemeente Hengelo wordt binnenkort in de raad besproken. In het plan wordt onder meer gepleit voor parkeertijden die aansluiten op de winkeltijden, een proef met klantvriendelijke controleurs en een experiment met ‘Shop & Go’: een half uurtje gratis parkeren. Nu geldt dat er in de binnenstad, buiten de koopavonden, van 9.00 tot 19.00 uur betaald moet worden. Er moet een proef komen met ‘klantvriendelijk handhaven’. “Bezoekers krijgen dan niet meer meteen een bon achter de ruitenwissers, als ze de parkeertijd hebben overschreden”, zo meldt Radio Hengelo.

 

Deel dit artikel