Nieuws

Gratis parkeren bij Vierdaagse met Alcoholslagboom

Bezoekers van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen kunnen op 18 en 19 juli gratis parkeren op een bijzonder parkeerterrein bij P&R Nijmegen Noord. Dan wordt een apart parkeerterrein met 200 plaatsen ingericht die is voorzien van een speciale Alcoholslagboom. Het parkeerterrein is speciaal voor automobilisten die afspreken geen alcohol te drinken en de slagboom gaat alleen open als automobilisten ook echt 0 procent op hebben.

De Alcoholslagboom is een actie van Rijden Zonder Invloed, een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV Oost-Nederland). Het wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Responsible Young Drivers, Keijzer Marketing, Communicatie & Management en verkeerskundigbureau XTNT. Zij zijn op het terrein met een zevental mensen aanwezig.

 

De bezoekers kunnen op woensdag 18 en donderdag 19 juli vanaf de parkeerplaats met een pendelbus naar het centrum. Er zijn ongeveer 200 parkeerplekken gereserveerd en er geldt: vol=vol.

Belonen goed gedrag

De hele week zijn er actieteams bij de Vierdaagsefeesten aanwezig om automobilisten die zonder invloed gaan rijden te belonen. Ookworden automobilisten opgeroepen om de openlijk de afspraak te maken om niet met drank of drugs achter het stuur te stappen. Iedereen kan ook online meedoen door op de speciale button te klikken.

Aantal verkeersdoden terugdringen

Uit schattingen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk onderzoek Verkeersveiligheid) vallen er in Oost-Nederland jaarlijks tussen de 16 en 35 verkeersdoden en meer dan 400 ernstige verkeersgewonden door het gebruik van alcohol, drugs en zware medicijnen.

 

Conny Bieze, vicevoorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland en gedeputeerde provincie Gelderland: “Iedere verkeersdode of gewonde is er één teveel. Daarom maken we mensen bewust van wat zij zelf kunnen doen aan hun eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers. De Alcoholslagboom is een prima initiatief. Ik hoop dat de parkeerplaats snel vol is!”.


De Alcoholslagboom bestaat in België al vier jaar. In Nederland werd de Alcoholslagboom in oktober 2017 voor het eerst ingezet bij de Military in Boekelo. Sindsdien is de Alcoholslagboom nog een viertal keren gebruikt.

Deel dit artikel