Nieuws

Fietsenstaling Utrecht Centraal officieel geopend

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is op maandag 19 augustus aanwezig bij de officiële opening van de fietsenstalling bij Utrecht Centraal. De stalling op het Stationsplein is met plek voor 12.500 fietsen de grootste fietsenstalling ter wereld.

De fietsenstalling biedt plek voor 12.500 fietsen en 1000 OV-fietsen. De stalling is 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Inchecken kan met een ov-chipkaart. 

Doorgaand fietspad

De stalling bij Utrecht Centraal is de enige bewaakte stalling waarin gefietst mag worden over een doorgaand fietspad, zodat fietsers aan twee kanten van de stalling zowel in- als uit kunnen fietsen. De fietsenstalling is éénrichtingsverkeer waarbij fietsers maximaal vijftien kilometer per uur mogen fietsen. 

Drie verdiepingen

De fietsenstalling bestaat uit drie verdiepingen. De kelder en de eerste verdieping zijn voor dagstallers, de begane grond is voor abonnementshouders. De perrons, de stationshal, Hoog Catharijne en het busstation zijn vanaf de fietsenstalling makkelijk te bereiken. 

Afwijkende fietsen

De fietsenstalling is voorzien van een speciale ruimte voor fietsen met een krat of een breed stuur. Sterk afwijkende modellen zoals bakfietsn kunnen gestald worden in de Sijpesteijnstalling, ook bij Utrecht Centraal. 

Verwijssysteem

De fietsenstalling is voorzien van een digitaal verwijssysteem dat fietsers de weg wijst naar vrije plekken. Dit systeem maakt gebruik van digitale borden op straat en in zes Utrechtste fietsenstallingen. Fietsers kunnen deze informatie ook opvragen via een app. 

Oplevering

De bouw van de fietsenstalling is gestart in 2014. In augustus 2017 werd het eerste deel van de stalling opgeleverd met in totaal zesduizend plekken, in oktober 2017 kwamen daar nog eens vijftienhonderd plekken bij. De oplevering en opening van het tweede deel met vijfduizend extra plekken vond plaats in augustus 2019. De fietsenstalling heeft een vloeroppervlakte van 21.373 vierkante meter. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel