Nieuws

Netbeheerders wensen uniforme aansluiting laadpaal

Kennisplatform ElaadNL en de regionale netbeheerders hebben een aanbesteding in de markt gezet voor een uniforme aansluiting voor publieke laadpalen, lichtmasten en parkeermeters.

Deze objecten in de openbare ruimte worden nu met een relatief grote 'huisaansluiting' op het net gezet, maar dat kan volgens de netbeheerders simpeler en sneller. Tussen 2021 en 2025 zullen bijna 200.000 laadpalen op het net aangesloten moeten worden en dat is een grote uitdaging voor netbeheerders. Daarbij komt dat er ook nog meer dan 100.000 extra lichtmasten en 6.000 andere 'onbemande kleinverbruiksobjecten' in de openbare ruimte geplaatst worden.

Aanbesteding

Om hun werk sneller te kunnen doen, willen de netbeheerders graag dat de werkwijze en de componenten die voor een laadpaalaansluiting gebruikt worden, gestandaardiseerd worden. Via een aanbesteding vragen de netbeheerders de markt om hulp. Op dit moment is het volgens de netbeheerders verplicht om een laadpaal aan te sluiten met een zogeheten huisaansluiting, een kleinverbruikersaansluiting die ook voor woningen wordt gebruikt.

 

Per laadpaal en installateur kan de manier waarop die aansluiting wordt gemaakt echter verschillen, en de aansluitwaarde van een huisaansluiting is meestal groter dan wat een laadpaal feitelijk nodig heeft. Het doel van de aanbesteding is dat alle aansluitingen voor 'straatmeubilair' vanaf 2021 op dezelfde manier en met dezelfde spullen worden gedaan.

Deel dit artikel