Nieuws

Start ontwerpwedstrijd 'Kekke Rek'

Op 19 november is de ontwerpwedstrijd ‘Kekke Rek’ van Giro Gelderland van start gegaan. De prijsvraag: ‘wie ontwerpt het kekste rek?’ geeft jonge ontwerpers de gelegenheid om een idee voor een fietsrek daadwerkelijk te laten uitvoeren en plaatsen in de openbare ruimte. De prijsvraag loopt tot 10 januari 2016, exact 23.59 uur.

Iedereen kan meedoen met de prijsvraag die onder diverse opleidingen, waaronder de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, is uitgezet. De kekste rekken worden daadwerkelijk gemaakt en geplaatst op locaties die de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zullen aanwijzen. Meerdere fabrikanten van fietsrekken hebben hun medewerking voor de productie van het ‘Kekke Rek’ toegezegd.


Side Events

Het ‘Kekke Rek’ is één van de eerste activiteiten die vanuit het programma Side Events van de Giro Gelderland van start gaat. Régine van Heest, projectmanager Side Events: ‘Vanaf het moment dat bekend werd dat de Giro d’Italia 2016 in Gelderland start, begon het direct te borrelen bij ondernemers, het onderwijs, wieler-, scouting- en muziekclubs, instellingen en inwoners. De Giro staat in het teken van verbroedering en verbinding. Ik ben er trots op nu de eerste resultaten van die samenwerking te laten zien.’


Fietsparkeren

Fietsen is bijzonder populair in Nederland. De keerzijde van dit succes is het beslag dat fietsen leggen op de openbare ruimte. Fietsparkeren wordt vrijwel altijd geassocieerd met problemen en verrommeling van de openbare ruimte. Met het project ‘Kekke Rek’ wil de organisatie deze spiraal doorbreken en het fietsparkeren meer cool maken, terwijl de wereld gericht is op Gelderland tijdens de start van de Giro d’Italia 2016.


Jury

Gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland treedt op als juryvoorzitter van de ontwerpwedstrijd. De jury bestaat verder uit Stefan Bendiks van ontwerpbureau Artgineering en Ton Kooymans directeur van Creative Fort, voormalig Kooymans Design. Een vierde jurylid wordt nog gezocht.


De inzendingen worden door middel van een code geanonimiseerd, zodat de jury beoordeelt zonder te weten wie de inzending heef gemaakt. Behalve op creativiteit zal de jury kijken naar de veiligheid en technische uitvoerbaarheid van het ontwerp. De prijswinnaars worden door Giro Gelderland bekend gemaakt op 28 januari, tijdens de kick off van de 99 dagen lange campagne van de Giro Gelderland.


Lees hier meer over de ontwerpwedstrijd van Giro Gelderland.


Deel dit artikel