Nieuws

Smart mobility zorgt voor 40% minder parkeerplek in 2040

Accountantsbureau Deloitte heeft berekend dat, dankzij de opkomst van smart mobility, veertig procent minder aan parkeerplek nodig is in 2040. De vrijgekomen ruimte kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld 45.000 nieuwe woningen of 12 miljoen nieuwe bomen.

De opkomst van smart mobility heeft niet alleen impact op vervoer, maar ook op de inrichting van onze steden, blijkt uit het State of the State data-analyse-onderzoek van Deloitte. Uit de nieuwe vervoersconcepten volgt de opkomst van gedeelde en zelfrijdende auto’s en hoeveelheid ruimte die vrijkomt door de lagere parkeerbehoefte.

 

Autodeelconcepten zijn inmiddels een bekend fenomeen in het Nederlandse straatbeeld, waardoor autobezit afneemt. Ook technologische ontwikkelingen gaan hard. Met de opkomst van de zelfrijdende auto, kunnen deelauto’s efficiënt ingezet worden, waardoor de parkeerbehoefte verder daalt.

 

Uit de data-analyse van Deloitte blijkt dat Nederland nu over zo’n 14 miljoen parkeerplaatsen beschikt. In 2040 kunnen dit er 9 miljoen worden. De vrijgekomen ruimte wordt niet gelijkmatig over het land verdeeld: vooral in drukbevolkte gebieden komt ruimte vrij.

Deel dit artikel