Nieuws

Geparkeerde auto tijdelijk uit straatbeeld Weesperzijdebuurt

ParkBee laat in samenwerking met de bewoners van de Weesperzijdbuurt in Amsterdam, de geparkeerde auto tijdelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Tijdens het festival WeMakeThe.City worden er zo’n 50 parkeerplekken opgeheven.

De bewoners van de Weesperzijdebuurt hebben in samenwerking met ParkBee een parkeervrije periode geïnitieerd. Vijftig parkeerplekken worden tijdelijk opgeheven en de auto’s worden in nabijgelegen parkeerlocaties ondergebracht. Eerder dit jaar zocht de bewonersgroep naar mogelijkheden voor een parkeervrije straat. Bij de Gemeente Amsterdam kwamen ze in contact met het het CTO-innovatieteam. Zij hielpen de bewonersgroep met het opzetten van een eHub. Dit is een project waarin buurtbewoners mobiliteitshubs in hun wijk organiseren. Het doel is mobiliteitsconcepten testen, autobezit verminderen en meer openbare ruimte creëren om zo de bereikbaarheid en leefbaarheid van de buurt te vergroten.

De Gijsbrecht van Aemstelstraat en een gedeelte van de aangrenzende Weesperzijde experimenteren met de parkeervrije periode, die precies 30 dagen duurt. Zo hebben buurtbewoners voldoende tijd om kennis te maken met allerlei vormen van elektrische deelmobiliteit. Er worden fietsenrekken geplaatst, bloembakken neergezet en de buurt organiseert een buitenlunch om met elkaar in gesprek te gaan over de veranderingen.

Na het WeMakeThe.City-festival hopen de buurtbewoners en ParkBee de pilot verder te ontwikkelen. Op langere termijn wil de buurt ongeveer 200 parkeerplekken schrappen. Samen zijn de partijen op zoek naar locaties waar bewoners hun auto’s voor langere tijd kunnen parkeren. Dit voornemen sluit nauw aan op het plan van de Gemeente Amsterdam om 7.000 tot 10.000 straatparkeerplekken op te heffen.

Deel dit artikel