Nieuws

Vlaanderen organiseert groepsaankoop elektrische auto's

Om elektrische auto’s in Vlaanderen beter betaalbaar te maken voor de gemiddelde consument organiseert Bobex, een offertevergelijkplatform, in opdracht van de Vlaamse overheid een groepsaankoop, SamenElektrisch. De actie met groepskorting in Vlaanderen duurt voorlopig tot 15 mei.

De groepsaankoop van SamenElektrisch betreft vier wagens – Hyundai KONA Electric, Nissan LEAF, Peugeot iON en Renault ZOE – en een laadpaal, de EVBox. In principe kan iedereen zich inschrijven. Zowel particulieren als bedrijven.

Particulieren

Particulieren die een elektrische wagen aankopen, komen in aanmerking voor de zero-emissiepremie van de Vlaamse overheid. De premie is van toepassing op alle wagens die in deze groepsaankoop worden aangeboden. Het bedrag van deze premie hangt af van de cataloguswaarde van de wagen en wordt bepaald aan de hand van deze verdeling:

  • Cataloguswaarde minder dan 31.000: 4.000 premie
  • Cataloguswaarde 31.000 tot 40.999,99: 3.500 premie
  • Cataloguswaarde 41.000 tot 60.999,99: 2.500 premie
  • Cataloguswaarde vanaf 61.000: 2.000 premie

 

De elektrische wagens in deze groepsaankoop zijn volledig vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting in het Vlaams gewest.

 

Elektrische wagens zijn in Vlaanderen volledig vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (kort: BIV). De BIV is een eenmalige belasting die u betaalt bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands wagen. U moet dit bedrag betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg. Voor elektrische wagens is dat bedrag dus €0.

Premies en subsidies voor bedrijven

Ook voor zelfstandigen en vennootschappen is de aankoop van een elektrische wagen fiscaal interessant.

  • Elektrische wagens zijn voor zelfstandigen en vennootschappen 120% fiscaal aftrekbaar. Het is wel belangrijk dat de wagen nog in 2019 wordt aangekocht want vanaf 2020 zakt dit percentage naar 100%.
  • Net zoals bij particulieren betalen ook bedrijven geen belasting op inverkeerstelling (BIV) op elektrische wagens. Deze vrijstelling geldt niet voor leasingvoertuigen.
  • In het Vlaams gewest telt er voor bedrijven een vrijstelling van verkeersbelasting op elektrische wagens. Is het bedrijf gezeteld het Waals of het Brussel Hoofdstedelijk gewest? Dan betaalt het bedrijf een minimum van 77,35 euro.

 

Deel dit artikel