Nieuws

Voordelen en hobbels Open Parkeerdata

Welke gemeente, regio of provincie wil nu niet goed bereikbaar zijn? En iedereen heeft leefbaarheid en milieu hoog in het vaandel staan. Open parkeerdata dragen bij aan deze doelen. Toch is nog lang niet iedereen ‘overstag’.

Ron Peerenboom van Beter Benutten ITS,  Lucien Groenhuijzen van Innovactory en Menno Malta van Monotch doen graag een boekje open over de voordelen van het delen van parkeerdata waarbij ze aangeven dat samenwerking tussen verschillende (markt-)partijen van groot belang is. “Overheden, parkeerexploitanten en marktpartijen hebben elkaar nodig om parkeerdata als open data te ontsluiten en te publiceren.”


Naast dynamische data - het actueel aantal vrije parkeerplaatsen – gaat het ook om statische parkeergegevens van parkeervoorzieningen. Het gaat om parkeerplaatsen op straat, parkeergarages, P+R-terreinen en parkeerterreinen met een slagboom. De dataset bevat ook de gegevens van parkeergarages die beheerd worden door commerciële exploitanten als Q-Park, APCOA, P1, Interparking en PCH.


Parkeergemak vergroten

Marktpartijen zoals reisinformatiediensten kunnen met de data toepassingen ontwikkelen om het parkeergemak voor bezoekers en gemeenten te vergroten. “Onnodig zoekverkeer en uitstoot van CO2 in de binnensteden worden zo voorkomen,” geven de heren enthousiast aan. “En niet alleen reizen bezoekers zo via de meest optimale route, maar ervaren zij ook nog eens parkeergemak.” 


Overstag

Op het Jaarcongres van PARKEER24, 21 april aanstaande, spreken Peerenboom, Groenhuijzen en Malta niet alleen over de voordelen van het delen van parkeerdata. Ook de te nemen hobbels en investeringen krijgen de nodig aandacht. Zodat u een helder en eerlijk beeld krijgt: over wat het  u kost maar vooral over wat het u oplevert. En daarmee willen zij bereiken dat ook gemeenten en exploitanten die nog niet zo ver zijn, overstag gaan. 


Meer informatie over het PARKEER24 Jaarcongres vindt u op www.parkeer24jaarcongres.nl

 

 

 

 

 

Deel dit artikel