Nieuws

Zijn de nieuwe parkeerautomaten in Antwerpen onwettig?

In Antwerpen zijn er op straat nieuwe parkeerautomaten, waarmee je sinds 1 januari 2019 op straat alleen nog met een bankkaart, sms of parkeerapp kunt betalen. Volgens Filip Dewinter van Vlaams Belang is dit onwettig. Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) is niet onder de indruk.

De oude automaten worden verwijderd in januari. Tijdens de overgangsperiode worden ze omwikkeld. Automobilisten die enkel een omwikkelde automaat zien kunnen de dichtstbijzijnde nieuwe automaat opzoeken via het stadsplan en hun parkeertijd betalen per kaart, app of sms.

 

Enkel indien de automobilist geen nieuwe automaat kan vinden, moet hij een blauwe parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit leggen. De blauwe parkeerschijf is geldig gedurende 2 uur.

 

Volgens het Antwerps gemeenteraadslid Dewinter is dit onwettig. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) laat hij weten: ““De Belgische en Europese wetgeving vermeldt duidelijk dat altijd en overal cash moet kunnen betaald worden (ook wat parkeermeters betreft). Een Europese verordening uit 2010 bepaalt duidelijk dat ‘iedereen voor het voldoen van een schuld gebruik moet kunnen van Eurobiljetten en munten’.” 

 

Schepen Kennis is niet onder de indruk, zo meldt hij tegenover HLN. “Uiteraard hebben we ons door advocaten laten adviseren over de kwestie van de cashless parkeermeters. Zij verzekerden ons dat er wettelijk geen problemen zijn. Filip Dewinter verwijst naar een aanbeveling van de Europese Commissie die eenvoudigweg stelt dat biljetten en munten een wettelijk betaalmiddel zijn. Net zoals vele andere betaalmogelijkheden.”

 

Kennis noemt in HLN veiligheid als een van de argumenten voor de verandering: “Cashautomaten houden veiligheidsrisico’s in, zoals fraude of diefstal. In het verleden zijn parkeerautomaten meermaals gevandaliseerd geweest om er de munten uit te kunnen stelen.”

 

Een drogreden, aldus Dewinter: “De parkeerbedrijven willen gewoon hun winst maximaliseren en het leegmaken en administreren van de cash-gelden afkomstig uit de parkeerautomaten kost blijkbaar te veel centen.”

 

Lees hier alles over parkeren in Antwerpen.

 

Deel dit artikel