Nieuws

Transparante Laadpaal maakt gebruiker bewust van keuzes

Tijdens de opening van het Smart City Jaarcongres op donderdag 28 september in Eindhoven, onthult burgemeester Jorritsma van Eindhoven de Transparante Laadpaal. Deze maakt zichtbaar hoeveel stroom er beschikbaar is wanneer er meer elektrische auto’s ingeplugd staan dan dat er vol kunnen laden. Ook kan de gebruiker van de laadpaal zien hoe de stroom wordt verdeeld, zodat hij of zij kan zien welke keuzes er gemaakt worden.

De Transparante Laadpaal wordt gezien als het eerste fysieke antwoord op de vraag hoe de Smart City in de nabije toekomst voor mensen begrijpelijk blijft. Het idee is daarbij om mensen het gevoel te geven dat ze niet volledig overgeleverd zijn aan de technologie.

Met behulp van algoritmes worden in de Smart City voortdurend vergaande keuzes gemaakt. Zo worden deze algoritmes ingezet bij de keuze in hoe lang het verkeerslicht op rood staat en wanneer de lichtmasten aan gaan.

Het prototype van de Laadpaal kan worden gebruikt voor demonstraties. Daarbij wordt er momenteel gekeken naar een pilotproject waarbij de Transparante Laadpaal in de praktijk kan worden getest.

Deel dit artikel