Nieuws

Nieuwe parkeerkencijfers CROW. Wat is er gewijzigd?

Het CROW heeft recent aangepaste parkeerkencijfers gepresenteerd. De kencijfers van het CROW vormen de basis voor Nota’s Parkeernormen en voor bepalingen van de parkeerbehoefte. Daarom heeft Spark verkend wat de wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige versie uit 2013.

Hoofdlijnen

Op hoofdlijnen is het aantal wijzigingen beperkt. Blijkbaar zijn er sinds 2013 geen wijzigingen in autobezit- en gebruik opgetreden die aanleiding geven tot forse aanpassingen van de parkeerkencijfers, en zijn deze cijfers nog steeds representatief. Voor gemeenten die hun Nota Parkeernormen hebben gebaseerd op de kencijfers uit 2013, is er dus geen dringende noodzaak om deze te actualiseren vanwege de nieuwe parkeerkencijfers. Er kunnen uiteraard wel andere redenen zijn voor een actualisatie zoals ontwikkelingen in de gemeente, het toevoegen van mogelijkheden om deelauto’s en -fietsen of MaaS (Mobility as a Service) toe te passen, of fietsparkeernormen toe te voegen als deze nog niet zijn opgenomen.

Vervallen onderdelen

De volgende functies zijn vervallen: discountsupermarkt, weekmarkt (bij klein wijk-, buurt- en dorpscentrum), kringloopwinkel, bruin- en witgoedzaken en woonwarenhuis/woonwinkel.

Toegevoegde onderdelen

Het CROW geeft nu ook aan met welk percentage laadpunten voor elektrische auto’s rekening is gehouden. Verder zijn de volgende functies toegevoegd: kleine eenpersoonswoningen (tiny houses), zwemparadijs, ski- snowboardhal, kinderboerderij (stadsboerderij) en plantentuin (botanische tuin).

Gewijzigde onderdelen

-          De minimale en maximale parkeerkencijfers voor alle woningtypen in zeer sterk stedelijke gebieden zijn met 0,1 parkeerplaats per woning verlaagd.

-          De functies fullservice supermarkt (laag en middellaag prijsniveau) en fullservice supermarkt (middelhoog en hoog prijsniveau) zijn samengevoegd in de functie fullservice supermarkt.

-          De functie groothandel in levensmiddelen is nu gesplitst in groothandel algemeen en groothandel specialist (bijvoorbeeld levensmiddelen, kantoorartikelen).

-          Een buurt- en dorpscentrum is niet meer van toepassing in het centrum van niet stedelijk gebied.

-          Voor een tuincentrum is in het buitengebied het maximale parkeerkencijfer met 0,2 parkeerplaats per 100 m2 verlaagd voor iedere mate van stedelijkheid.

-          Voor een bioscoop is in rest bebouwde kom van een sterk stedelijk gebied het minimale parkeerkencijfer met 0,1 parkeerplaats per 100 m2 verlaagd.

-          Voor theater/schouwburg is in rest gebouwde kom het maximale parkeerkencijfer met 1,0 parkeerplaats per 100 m2 verhoogd voor alle maten van stedelijkheid, met uitzondering van zeer sterk stedelijk.

-          Voor sauna/hammam is in rest bebouwde kom van een matig stedelijk gebied het maximale parkeerkencijfer met 0,2 parkeerplaats per 100 m2 verhoogd.

 

Bron: Spark Update Nieuwsbrief over parkeren – Nummer 49 – November 2018

 

Lees hier de complete nieuwsbrief.

Deel dit artikel