Nieuws

Grootste solar carport ter wereld op parkeerterrein Lowlands

Solarfields en MOJO starten in november van dit jaar met de realisatie van ‘s werelds grootste solar carport. Het zonnepark wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en bestaat uit 90.000 zonnepanelen.

De solar carport wordt in mei 2021 operationeel en jaarlijks wordt er zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit geproduceerd. Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, zegt over het initiatief: "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken." De festivalorganisatie een bijdrage leveren aan een optimistisch toekomstbeeld. "We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om -hoe klein dan ook- hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld."

Jelmer Pijlman, directeur Solarfields, vertelt enthousiast: "In de afgelopen 2,5 jaar hebben samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte!"

De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt plaats aan 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat straks zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 festivalweekenden per jaar. De organisatie van Lowlands is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

 

 

Deel dit artikel