Nieuws

Utrecht: dichtbij betalen, verder weg gratis fietsparkeren

 Direct na oplevering van een nieuwe fietsstalling aan de Jaarbeurszijde in 2013 start een tweejarige proef waarbij fietsers alleen nog gratis kunnen parkeren op circa 400 meter van het station. Fietsers die niet zo ver willen lopen kunnen hun fiets voor tussen 0,50 en 1,50 euro kwijt in de nieuwe overdekte stalling. Voor de openbare ruimte rondom het station komt een stallingsverbod.  

Utrecht: dichtbij betalen, verder weg gratis fietsparkeren

Proef van 2 jaar


De tweejarige proef van de gemeente Utrecht, NS en ProRail moet inzicht geven in de combinatie van betaald en onbetaald fietsparkeren rondom het station. Uiteindelijk komen er rondom het station 5 betaalde fietsenstallingen (Stationsplein oost, Noorderstalling, Stationsplein west, Sijpesteijnstalling en Knoopgarage) die in totaal plaats gaan bieden aan 22.000 fietsen. De gratis fietsenstalling met plaats voor 2000 fietsen is gepland op de plek van de huidige tramhalte Westplein.

Totale investeringen voor de vijf betaalde fietsenstallingen bedragen 52 miljoen euro. Hiervan is 33 miljoen euro gedekt uit het budget voor het nieuw station ofwel OV-terminal. ProRail past de helft van het tekort van 19 miljoen bij, wat betekent dat de gemeente Utrecht de resterende 9,8 miljoen zal moeten betalen.

 

 

 

 

Deel dit artikel