Nieuws

Grote verschillen in kosten parkeervoorzieningen voor mindervaliden

In een onderzoek van besparingsplatform Kortingscode.nl werd uitgezocht wat je kwijt bent aan parkeervoorzieningen voor mindervaliden in de 25 grootste gemeenten van Nederland. De kosten voor gehandicaptenparkeervoorzieningen tussen verschillende gemeenten liggen ver uit een met verschillen tot bijna 600 euro per aanvraag.

De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek van Kortingscode.nl:

  • Verschillen in kosten tussen steden lopen op tot 562,50 euro.
  • Eindhoven komt als duurste gemeente uit, daar ben je in totaal 651 euro kwijt.
  • In Den Haag, Almere en Ede is het laten aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats kosteloos.
  • Den Haag heeft de kosten voor een parkeerplaats met 350 euro verlaagd en is nu gratis.

 

Gemeenten rekenen uiteenlopende bedragen voor de aanvraag en realisatie van een persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats (GPP), een medische keuring en andere kosten voor de GPK (gehandicaptenparkeerkaart). Zo zijn er gemeenten waar het gratis is, maar zijn er ook gemeenten waar de kosten al snel oplopen. De GPK is in heel Europa geldig.

Gehandicaptenparkeerkaart

De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart is in 2018 het duurst in Haarlem (140 euro), Zoetermeer (126 euro) en Eindhoven (111 euro) volgen op nummer 2 en 3. In sommige steden vergoedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de kosten voor een parkeerkaart geheel of gedeeltelijk. Zo betaal je in Maastricht niks voor een gehandicaptenparkeerkaart omdat de kosten volledig worden vergoed.

Kosten aanleg persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats 2018

De kosten voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats lopen per gemeente ook zeer uiteen, zo betaal je het meest in Maastricht (635 euro), Tilburg (494 euro) en Eindhoven het meest (475 euro). In Den Haag, Almere en Ede is dit geheel kosteloos.

Totale kosten parkeervoorzieningen

Wanneer je de totale kosten, inclusief aanvraag van een parkeerkaart, medische keuring en aanleg van een parkeerplaats bij elkaar optelt ben je in Eindhoven het duurst uit (651 euro), gevolgd door Maastricht (635 euro) en Haarlemmermeer (612 euro). In Ede ben je het goedkoopst uit (88,50 euro), gevolgd door Almere (113 euro) en Leeuwarden (150 euro).

 

 

 

Deel dit artikel