Nieuws

Stop geld in gezondheidszorg in plaats van parkeerplaatsen

Hoogleraar Jos van Ommeren haalde in zijn rede op woensdag 30 mei jl. flink uit naar onder meer het belastingstelsel in Nederland. Het stelsel dwingt bijvoorbeeld een ziekenhuis tot het uitgeven van geld aan parkeerfaciliteiten. Dat geld kan beter in de gezondheidszorg gestopt worden, bepleit de hoogleraar.  

Stop geld in gezondheidszorg in plaats van parkeerplaatsen

Als voorbeeld haalt Van Ommeren het parkeerbeleid van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag aan. Hij heeft hiertoe de benodigde gegevens ontvangen van de heer Van Egeraat.

Het Bronovo ziekenhuis heeft niet de mogelijkheid alle kosten van een parkeerplaats door te belasten aan zijn medewerkers. "Loon kan worden belast maar de kosten voor het gebruik van een parkeerplaats kunnen niet worden doorberekend aan de werknemer." Dit geldt overigens voor alle bedrijven. Het gevolg hiervan is dat de parkeerplaatsen het bedrijf geld kosten in plaats van geld opleveren.

Hoewel het Bronovo passende maatregelen heeft genomen waarbij onder meer is gedifferentieerd naar dag, afstand en tijd, zijn de kosten nog altijd hoger dan de opbrengsten.
“Het is toch te zot voor woorden dat een ziekenhuis zijn dure geld moet steken in de aanleg en onderhoud van parkeerplaatsen. Dat geld zou aangewend moeten worden voor de gezondheidszorg zelf”, zo betoogde Van Ommeren.
 

 

 

Deel dit artikel