Project

Parkeergarage Kruisplein met duurzame banen

De onder­grondse Kruisplein parkeergarage tegen­over het vernieuwde Rotterdam Centraal Station is de diepste parkeergarage van Neder­land. De applicatiespecialisten van Bolidt werkten tot 20 meter onder NAP om de vijf parkeerlagen een solide slijtlaag met verschillende kleuraccenten te geven.

Auto vinden door ankerpunten

Aannemer Besix startte ruim vier jaar geleden met de ondergrondse parkeergarage ‘Kruisplein’. Gemeentearchitect Maarten Struijs had Amerikaanse parkeergarages voor ogen als uitgangspunt voor zijn ontwerp. Eind november 2013 werd de parkeergarage opgeleverd: vijf lagen diep, met ruimte voor 760 auto’s. De grootte van de parkeergarage maakt de vindbaarheid van de auto extra belangrijk. Hij werkte met drie visuele ankerpunten: verdiepingsnummers, fotowanden met onderscheidende landschappen en kleurvlak­ken per verdieping. 


Duurzame banen met herkenbare kleur­vlakken

In overleg met Besix is in parkeergarage Kruisplein gekozen voor twee vloersystemen. Bolidtop 200 is een vloeistofdichte coating met een verhoogde slijtvastheid, bestand tegen draaiende wielen, lekkende olie en bijtende stoffen als strooizout. Het aanvul­lende voordeel van dit systeem is dat het leverbaar is in allerlei kleuren, wat het geschikt maakt voor de gewenste herkenbaar­heid van de parkeerverdiepingen. Voor de zwaarder bereden delen van de parkeerga­rage, zoals de hellingen, de tunnel naar de parkeergarage en de rotonde bij de ingang, is Boligrip 1250 aangebracht. Deze taai-elasti­sche slijtlaag is speciaal ontwikkeld voor intensief rijverkeer.

 

Damp-open-systeem

Op de onderste betonlaag bracht Bolidt een damp-open-systeem aan, dat op maat is ontwik­keld in het laboratorium door werktuig­bouwkundigen, chemici, bouwfysici en applicatiespecialisten. De ademen­de coating laat de waterdamp van het grondwater aan de onderzijde door en houdt tegelijkertijd schadelijke vloeistoffen aan de bovenzijde tegen. De dampdoorlatende laag voorkomt dat er blazen ontstaan in de kunststof, waardoor het beton optimaal in conditie blijft.


Parkeergarages met Bolidtop en Boligrip

Naast de parkeergarage Kruisplein heeft Bolidt recent ook Bolidtop coatings en Boligrip slijtlagen aangebracht in:

• Parkeergarage P1 Schiphol

• Parkeergarage PGGM Zeist

• Parkeergarage Radboudumc Nijmegen

Deel dit artikel