< Ga terug naar zoekresultaten Project

Zo zuivert een parkeergarage in Eindhoven de lucht

In parkeergarage Stadhuisplein in Eindhoven worden dertig luchtzuiveringsinstallaties geplaatst. Deze moeten fijnstof en roet uit de stadslucht opvangen en reinigen. De proef duurt drie maanden.

Daarnaast wordt vier maanden lang de concentratie aan fijnstof gemeten rondom het Stadhuisplein. Ook worden weergegevens verzameld om de luchtbeweging in kaart te brengen. Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde van de TU/e toonden vorig jaar met behulp van computermodellen aan, dat dit werkt. Dit is een project in het kader van Slimme en Gezonde Stad.


Lees ook: Parkeergarages, de longen van de stad?


Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is fijnstof de meest schadelijke vorm van vervuiling in steden. Wethouder Mary-Ann Schreurs is dan ook erg blij met de proef. De wethouder benadrukt dat deze techniek veelbelovend is voor een gezonder Eindhoven. Indien het werkt wil de gemeente de proef op grotere schaal uitrollen, om de binnenstad fijnstof en roetvrij te maken.

Weert is al bezig

Eerder dit jaar besloot ook de gemeente Weert om tot 2021 zes gemeentelijke parkeergarages van fijnstoffilters te voorzien. “De techniek heeft zich bewezen en dan moet je niet wachten. Parkeergarages zijn er geknipt voor, daar heb je sowieso al een afzuiginstallatie”, zei SP-fractievoorzitter Jeroen Goubet toen.


Lees ook: Zes parkeergarages in Weert worden ‘longen van de stad’

Deel dit artikel