Project

Parkeergarage De Kamp krijgt groene gevel

De Haarlemse parkeergarage De Kamp wordt voorzien van een deels groene gevel. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door architectenbureau De Dakdokters uit Amsterdam. De gevel krijgt drie verticale stroken waarlangs het groen omhoog kan groeien.

In het ontwerp wordt de westgevel van parkeergarage De Kamp, langs de De Witstraat, aangekleed. Het gaat om drie verticale stroken met rechte en golvende plantenbakken. Deze bakken worden ook verticaal met elkaar verbonden door spandraden waardoor het groen omhoog kan groeien. Verder krijgt de luifel bij de entree van de garage een houten daklijst met sedum dak.


Langs de bovenste verdiepingen komen geen plantenbakken. Dit in verband met horecapaviljoen
De Dakkas, dat bovenop de garage gerealiseerd moet worden. De initiatiefnemers van dit paviljoen zorgen zelf voor een groene aankleding.

Leefbaarheidsimpuls

De wens voor een groene gevel kwam voort uit omwonenden en het Haarlems college. De Kamp is een betonnen kolos uit de jaren ’70, een pand met weinig uitstraling. Het Haarlems college besloot dat een groene gevel een nodige impuls in leefbaarheid zou geven. De Dakdokters, gespecialiseerd in groene daken, ontwikkelde in samenwerking met de buurt een ontwerp.


De vergunning voor de realisatie van de gevel is gegund, echter heeft de
Adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit (ARK) van Haarlem een negatief advies gegeven. De ARK vindt de vergroening niet ver genoeg gaan en zou liefst de volledige gevel groen aangekleed zien. Het college legt om budgettaire redenen dit advies naast zich neer, maar geeft aan eventueel in de toekomst de groene gevel verder uit te breiden.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel