Project

Moderne parkeertoren verrijst in Maarssen

Bij het BISON Shopping Center in Maarssen wordt de oude parkeergarage P1 omgetoverd tot een moderne, vijflaagse parkeertoren. In maart 2018 starten de werkzaamheden, in oktober 2018 moet de 1125 parkeerplekken tellende kolos klaar zijn. Bovendien kan de parkeergarage Bisonspoor nog 'geüpgraded' worden.

Het bijzondere van parkeergarage Bisonspoor in Maarssen is, dat het op de eerste drie niveaus met het winkelcentrum wordt verbonden via stalen, assymetrisch trappenhuizen en een glazen brug, vertelt ontwerper Marco Romano van ONB architecten. “De vierde verdieping sluit aan op het businesscentrum en de vijfde verdieping is het dak. Mensen vanuit het kantoor- en winkelcomplex vermengen dus in het trappenhuis.” Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Aan de Stegge Twello en Continental Car Parks. 

  

Ook licht de nadruk in het ontwerp op de natuurlijke ventilatie en op transparantie, zegt Romano. “ Aan de buitenkant is het parkeergebouw van glas, dat zorgt voor transparantie. En de kleurstelling is overeenkomstig met die van het winkelcentrum.

Visualisatie van de binnenzijde. Brug loopt richting businesscentre. Ontwerp: Marco Romano.

 

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van bamboe. “Dat is een hernieuwbare bron: je oogst het en het groeit”, weet Romano. “In tegenstelling tot een boom: die kap je één keer en dan is het klaar.” Bovendien kan de parkeerflat ook nog een ‘upgrade’ krijgen in de toekomst. “Zonnepanelen zijn technisch gezien aan te brengen op het dak en dat gaat niet ten kosten van parkeerplek. We onderzoeken nog wanneer dat eventueel zou kunnen.”

 

Visualisatie van de buitenzijde. Ontwerp: Marco Romano.

 

Het Algemeen Dagblad schrijft dat het BISON Shopping Center de komende jaren een ingrijpende vernieuwing ondergaat. Onder meer de gevels, gangen en vloeren krijgen een opknapbeurt en ook zou een hoge woontoren tot de plannen behoren. De kleinere parkeerplaats P2 verdwijnt daarbij helemaal.

Deel dit artikel